Більшість звичних перекусів не втамовують голод, а шкодять кишківнику. А від його здоров’я залежить і настрій, і імунітет, і навіть шкіра.

У кишківнику мешкає трильйон корисних бактерій - це мікробіом, який допомагає перетравлювати їжу, засвоювати мінерали, синтезувати вітаміни, захищати від токсинів та регулювати запалення. Але його легко зруйнувати цукром, ковбасою, алкоголем та напівфабрикатами, пише Real Simple.

Щоб мікробіом працював на вас, обирайте продукти з пребіотиками (клітковиною), пробіотиками (живими бактеріями) та корисними жирами. Наприклад, зробіть енергетичні кульки з вівсянки, чіа, пасти з горіхів і родзинок. Це ситно, солодко й корисно. Інший варіант - грецький йогурт з бананом, насінням, пластівцями й медом. Такий набір подарує енергію та добре травлення.

Солодкі пластівці з молоком. Фото: Freepik

Або спробуйте легкий східний сет - нут, лебне та квашені огірки - клітковина, білок і живі бактерії. Любите хрумке? Зробіть чипси з тортильї й подайте з гуакамоле та сальсою - смачно й з користю. А на десерт оберіть бананово-кабачкові мафіни - цільнозернове борошно, йогурт і натуральна солодкість роблять їх чудовою альтернативою звичним булочкам.

Популярні новини зараз

Україну охопив спалах небезпечної хвороби: лише у столиці – понад 150 заражених

Навіть вдома не сховаєшся від мобілізації: як ТЦК дістає ухилянтів у віддаленому режимі

Відключення газу у серпні: українцям радять готуватися

Польша почала депортувати українців: вдома відразу чекає ТЦК

Показати ще

Морквяні мафіни, скріншот

Не треба жорстких обмежень - просто додайте щодня 1-2 корисні перекуси. За тиждень ви відчуєте легкість, стабільний настрій, менше бажання солодкого й більше енергії. Ваш кишківник - це не смітник, а внутрішній сад. І він точно віддячить, якщо поливати його турботою.

Раніше ми повідомляли, зменшує запалення, бориться зі старінням та знижує стрес: користь звичайного розмарину.

Порушує роботу серця: вчені назвали найнебезпечніший час для прийому їжі - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, врятує від низки хронічних захворювань: лікарі назвали ягоду, яка знімає запалення.