В Україні почали стрімко розповсюджуватись спалахи гострих кишкових інфекцій. Випадки зафіксовані вже в трьох областях країни. Про це повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Діти у лікарні / фото: Freepik

Зокрема, спалахи інфекцій виявлені в Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Загалом виявлено 70 інфікованих, з яких 19 - діти. Усі вони отримали необхідну медичну допомогу й перебувають під наглядом лікарів у стаціонарах.

Як зазначили у відомстві, кількість випадків гострих кишкових інфекцій у літній період зростає прогнозовано, тож медики нагадують про профілактичні заходи та перші симптоми, за яких слід негайно звертатися до лікаря.

"Зокрема, не варто забувати про профілактику - дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки й продукти; не вживати їжу, яка зберігалась із порушенням умов; ретельно мити овочі та фрукти чистою водою перед приготуванням; не нехтувати тривалістю термічної обробки м’ясних і рибних продуктів тощо", - наголосили в МОЗ.

Популярні новини зараз

ПриватБанк змінив ліміти на видачу готівки: яку суму можна зняти

Комунальники знову піднімають тарифи: у скільки обійдеться водопостачання у 2026 році

Нова система навчання: учням додали ще один рік у школі

Навіть якщо є відстрочка або бронь: у ТЦК дали чоловікам 7 днів

Показати ще

У міністерстві підкреслили, що кишкові інфекції передаються через заражену їжу або воду. Також заразитися можна під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки або предмети побуту.

"Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких слід терміново звернутися до лікаря: сухість у роті та горлі; підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю й блювотою; спазми в животі; мізерне сечовипускання або його відсутність", - ідеться в повідомленні.

Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube

Також фахівці застерегли, що часто джерелами передачі кишкових інфекцій стають термічно оброблені страви, випічка, молочні продукти та яйця. При цьому збудники кишкових захворювань найчастіше містяться в сирих продуктах тваринного походження - сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах і фруктах.