В Україні почали стрімко розповсюджуватись спалахи гострих кишкових інфекцій. Випадки зафіксовані вже в трьох областях країни. Про це повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Діти у лікарні / фото: Freepik

Зокрема, спалахи інфекцій виявлені в Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Загалом виявлено 70 інфікованих, з яких 19 - діти. Усі вони отримали необхідну медичну допомогу й перебувають під наглядом лікарів у стаціонарах.

Як зазначили у відомстві, кількість випадків гострих кишкових інфекцій у літній період зростає прогнозовано, тож медики нагадують про профілактичні заходи та перші симптоми, за яких слід негайно звертатися до лікаря.

"Зокрема, не варто забувати про профілактику - дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки й продукти; не вживати їжу, яка зберігалась із порушенням умов; ретельно мити овочі та фрукти чистою водою перед приготуванням; не нехтувати тривалістю термічної обробки м’ясних і рибних продуктів тощо", - наголосили в МОЗ.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам виплатять разову допомогу: хто додатково отримає від 450 гривень

Українцям виплатять фінансову допомогу у серпні: хто та скільки може отримати

Власникам газових плит доведеться заплатити 360 грн: до кого прийде перевірка

Пенсіонерам виплатять щомісячну компенсацію: у кого збільшаться виплати

Показати ще

У міністерстві підкреслили, що кишкові інфекції передаються через заражену їжу або воду. Також заразитися можна під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки або предмети побуту.

"Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких слід терміново звернутися до лікаря: сухість у роті та горлі; підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю й блювотою; спазми в животі; мізерне сечовипускання або його відсутність", - ідеться в повідомленні.

Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube

Також фахівці застерегли, що часто джерелами передачі кишкових інфекцій стають термічно оброблені страви, випічка, молочні продукти та яйця. При цьому збудники кишкових захворювань найчастіше містяться в сирих продуктах тваринного походження - сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах і фруктах.