Уряд Нідерландів розробив комплексну програму підтримки біженців, яка включає як соціальну, так і фінансову допомогу. Однак, через два роки правила прийому і виплат зазнали певних змін. Розглянемо, що саме варто знати українцям про статус тимчасового захисту в Нідерландах і як скористатися фінансовою підтримкою.

Українці, які прибули до Нідерландів, можуть отримати статус тимчасового захисту, що дозволяє їм легально проживати в країні, мати доступ до соціальних послуг та шукати роботу. Процес реєстрації складається з двох етапів:

  • Отримання BSN (місцевого ідентифікаційного номера). Спочатку потрібно звернутися до муніципалітету, де планується проживання. BSN є ключем до доступу до державних послуг, роботи та банківських операцій.
  • Підтвердження статусу у міграційній службі. Для цього необхідно зареєструватися на прийом онлайн і підготувати закордонний паспорт. Після успішної реєстрації в паспорт вклеюється спеціальна наклейка, яка надає дозвіл на проживання і роботу в країні.

    Українські біженці. Фото: shutterstock

Станом на 2024 рік, статус тимчасового захисту в Нідерландах отримали понад 114 тисяч українців.

З липня 2024 року в Нідерландах відбулися зміни в системі фінансової допомоги для українців. Виплати були скориговані відповідно до інфляції, і тепер суми прив’язані до прожиткового мінімуму. Основна фінансова допомога надається для покриття базових потреб, таких як харчування, одяг та проживання.

Популярні новини зараз

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн

Показати ще

Виплати на харчування:

  • Сім'я з 1-2 осіб: 242,48 євро на дорослого та 200,65 євро на дитину щомісяця.
  • Сім'я з 3 осіб: 193,98 євро на дорослого та 160,64 євро на дитину.
  • Сім'я з 4 і більше осіб: 169,74 євро на дорослого та 140,34 євро на дитину.

Важливо зазначити, що муніципалітети можуть забезпечити переселенців їжею, і в такому разі фінансова допомога на харчування анулюється.

Допомога на одяг та особисті витрати: Для всіх категорій осіб ця сума становить 62,66 євро на місяць.

Надбавка для проживання в родині: Якщо біженці проживають у приймаючій нідерландській родині, то додатково виплачується 80,9 євро на покриття витрат на проживання.

Наприклад, якщо мати з двома дітьми проживає у місцевій родині, загальна сума виплат становитиме 703,24 євро на харчування та одяг плюс додаткові 242,73 євро як компенсація приймаючій сім'ї.

Якщо українець в Нідерландах офіційно працевлаштується або матиме інші доходи, то фінансова допомога припиняється. Однак праця принаймні три дні на тиждень на мінімальну заробітну плату може приносити дохід, що перевищує суму допомоги, тож працевлаштування є більш вигідним варіантом.

Водночас працевлаштовані особи повинні самостійно сплачувати комунальні послуги та харчування, що включає витрати на воду, електроенергію та газ (до 105 євро з людини, але не більше 210 євро на сім'ю) та харчування (до 242,48 євро на дорослого).

Для тих, хто не має доходу, допомога на проживання залишається, і вони звільнені від сплати за притулок і харчування в муніципальних закладах.

Нагадаємо, Від 2,5 до 3-х тисяч гривень отримають батьки маленьких українців

Раніше ми розповідали, що Чехія збільшить виплати українським біженцям: у кого з вересня поважчають гаманці