На озері в селі Чортория Кіцманського району залишилася лише одна пара молодих лебедів. Паводок змусив водоплавальних пернатих відлетіти.

Потік води прорвав берегоукріплюючу дамбу. Її не завершили ще з 2010 року. І цей паводок спричинив ще більший розлив. А озера, на яких зимують птахи, були одразу за дамбою.

За словами сільського голови Брусниці Івана Загарія, лебеді на озері не «літують», а лише зимують. У теплі пори року їх на водоймі залишається не більше, ніж кілька пар.

«Переважно вони не проводять тут літо. Зараз залишалося лише кілька пар. Коли були паводки, одна з них десь відпливла чи відлетіла. Чи є вірогідність, що їх віднесла вода – ми точно не знаємо. Але вони плавали ближче до берега та не йшли до глибоких вод. Тому це припущення малоймовірне», - говорить Іван Загарія.

«Влітку лебеді розлітаються на різні водойми, а взимку всі злітаються до тих, що в Чорториї. Тому знову чекаємо їх на осінь», - розповідає Іван Загарія.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Кандидат біологічних наук, орнітолог Ігор Скільський також не вважає, що паводок завадить птахам прилітати й надалі до чорторийських озер.

«Лебідь є водоплавним птахом. Тому в дорослих птахів проблем немає - якщо їх не влаштовує водойма, вони просто перелітають до іншої. Взимку для будь-якого водоплавального птаха, до яких належать і лебеді, основне – це наявність відкритої води та доступ до їжі. 97% у їхньому харчуванні – це водорості. Є їжа та місце, де перебувати (відкрита, незамерзла вода) - він буде там зимувати», - розповідає Ігор Скільський.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що У Харкові міське звалище окупували лелеки - замість безхатько

Також портал «Знай.uа» писав, що У Києві вулицями ганяє лось та сновигає лелека

Також портал «Знай.uа» писав, що У київському ботсаду зацвіли унікальні троянди - рвати не можна, тільки нюхати